Locatie Haags slavernijmonument schuift 80 meter op

17 April 2024, 14:51 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Buhlebezwe Siwani

Voor het Haags slavernijmonument, dat een plek zou krijgen op het Lange Voorhout voor museum Escher in het Paleis, is een alternatieve locatie gevonden. De gemeente wil het monument nu 80 meter verderop plaatsen, in de middenberm schuin tegenover de historische waterpomp op het Lange Voorhout.

Alle betrokkenen, zoals de leden van de klankbordgroep, het herdenkingscomité 30 juni-1 juli, Stichting Museumkwartier, Buurtschap 2005 en de Stichting Vrienden van het Lange Voorhout hebben aangegeven zich te kunnen vinden in de nieuwe locatie.

Eind vorig jaar presenteerden drie kunstenaars hun schetsontwerpen voor het herdenkingsmonument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden. Betrokkenen mochten vervolgens hun voorkeur doorgeven. Naast de klankbordgroep met nazaten van de trans-Atlantische slavernij zijn ook bewoners van het Lange Voorhout betrokken. Het ontwerp van Buhlebezwe Siwani 'Remember our United Beginning' (foto) kreeg de voorkeur. De gemeente neemt dat advies over en heeft de kunstenaar inmiddels formeel de opdracht gegeven het kunstwerk te maken.

Buhlebezwe Siwani is opgegroeid in Johannesburg in Zuid-Afrika, en woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Kaapstad. Haar ontwerp voor het slavernijmonument is opgebouwd uit houten staven, met daarop Afrikaanse symbolen gegraveerd. Aan Siwani is door de gemeente wel gevraagd om de verbinding met het Haagse slavernijverleden en de geschiedenis van de diaspora een prominentere plek te geven in haar definitieve ontwerp. De kunstenaar werkt samen met een technisch bureau dat haar ondersteunt bij de realisatie, transport en plaatsing van het monument.

Herdenking en kranslegging

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de gemeenteraad te verwachten dat het monument nog dit jaar gerealiseerd kan worden.

De Herdenking en Kranslegging Trans-Atlantische Slavernij Den Haag op zondag 30 juni vindt dit jaar nog plaats in het Atrium van het stadhuis aan het Spui. Op 30 juni is de herdenking van de slavernij en op 1 juli (Keti Koti) wordt de herwonnen vrijheid gevierd.